louisesblogg

Alla inlägg under november 2010

Av Louise - 1 november 2010 23:00

Ligger i sängen och försöker göra det jag är sämst på ,nu för tiden, att sova. Hur trött jag än är försvinner den tröttheten så fort jag lägger huvudet på kudden. Så kommer alla jobbiga tankar, den jobbigaste är såklart vad jag ska göra med mitt liv. Jag kan ju inte traska runt här hemma förevigt. Söker jobb men det känns bara som en återvändsgränd. Måste hoppa på något yrke, men vad? Jag har lärt känna mig själv tillräcklig för att veta att skriva inte är min starka sida. Så tre års högskolestudier känns inte så lockande. Vill jag ens bli sjuksköterska längre? Eller det är bara ett säkert kort eftersom jag ville det för typ 1 år sen.. Har på sista tiden varit inne på att försöka starta eget. Skaffa mi en hudterapeut utb och starta ett företag. Kanske t om en frisör utb också. Så kan jag ju starta en egen liten salong. Tanken är lockande.. Men just nu har jag så dåligt självförtroende, jag tror inte att jag kommer ro i land med det. Men vad ska jag annars bli? Hemmafru? Nej tack!

Av Louise - 1 november 2010 13:26

The Dukan Diet

 

Under de senaste åren har ett viktminskningsprogram som sägs ha en långvarig effekt tagit Frankrike med storm – Dukan. På typiskt franskt manér är dieten ett viktminskningsprogram för livsnjutare. Den fokuserar på god mat och få livsmedel är förbjudna att äta enligt dieten.

Dukandieten – ett viktminskningsprogram i tiden

 

Pierre Dukan har utvecklat sin diet under 35 år

I Frankrike kallas Pierre Dukans diet för det optimala viktminskningsprogrammet och över 1,5 miljoner franska kvinnor och ett flertal internationella kändisar som Jennifer Lopez följer dieten. Det är bara en tidsfråga innan Dukan blir ett hushållsnamn hemma i Sverige också då den präglas av ett sunt tänkande, och står på en grund av vetenskaplig forskning vad det gäller viktnedgång och hälsa.

Grundtänket bakom denna diet är att man ska unna sig med måtta, och att man inte ska överdriva åt något håll. Doktor Dukan säger sig till exempel ha stor respekt för Atkins samtidigt som han hävdar att den dieten är alldeles för fokuserad på fett som energikälla.

Variation är nyckelordet enligt fransmännen. Dessutom är vissa ätardagar i veckan obligatoriska enligt doktor Dukan som står bakom dieten. Man ska njuta av god mat som choklad, smör, bröd, och alkohol två måltider i veckan (när man väl nått sin målvikt). Det är enligt Dukan viktigt att man firar livet och maten och verkligen unnar sig mat man älskar.

Tips på bok om Dukandieten, ”The Dukan Diet.” som är den mest sålda dietboken någonsin i Frankrike (obs, finns endast i engelsk utgåva). Boken har sålts i över en miljon exemplar bara i hemlandet.

Det finns dock en ”hake” med Dukan kost. Om du vill ansluta dig till detta varaktiga och till synes ganska smärtfria sätt för permanent viktnedgång måste du strikt följa en regel som säger att du en dag i veckan (när du väl nått din idealvikt) för resten av livet ska ha en ”proteindag” – då du inte äter någonting annat än protein. Doktor Dukan föreslår torsdagar, men valet är ditt. Det går inte att följa denna diet och INTE följa denna regel. Då är det en annan diet.

Innan man börjar programmet ska man sätta upp tydliga mål, man ska bestämma sig för en målvikt och sedan väga sig så gott som dagligen tills man nått sitt viktmål. Poängen är att konstanta vägandet fungerar som en påminnelse som riktar fokus på viktnedgången.

Viktminskningsprogrammet består i princip av fyra faser:

  • Attack (bara protein)
  • Viktnedgång (dagar med grönsaker plus protein varvas med dagar med enbart protein)
  • Stabiliseringsfas (proteindagar varvas med dagar med protein plus grönsaker och dagar då du äter vad du vill)
  • Cruising (glida fram, behålla vikten utan åthävor då du får äta vad du vill så länge du gör det med måtta och äter enbart protein en gång i veckan)
Happy Pasta

Pasta är inte tillåtet i detta viktminskningsprogram förrän man nått målvikten

Den första ”attackfasen” inleds med att man äter enbart proteinrika måltider med så lite fett som möjligt: fisk, ägg, nötstek, skaldjur, viltkött, mejeriprodukter med så lite fett som möjligt, etc. Under denna period då man enbart äter protein kan det hända att man går ner flera kilo under väldigt kort tid. Fasen ska vara mellan en till högst tio dagar. Det stora intaget av protein leder till minskad aptit samtidigt som muskelmassan bevaras. Dessutom rensar det kroppen från överflödigt vatten. Det är för övrigt viktigt enligt Dukan att man dricker extra mycket vatten under proteindagarna.

 

Den andra fasen i viktminskningsprogrammet handlar om mer stadig viktnedgång. Nu börjar man införa grönsaker i kosten, som till exempel tomater, gurka, broccoli, spenat, kål, sparris, svamp, paprika och morötter. Du alternerar dock med dagar då du äter enbart protein även i denna fas. Dukan rekommenderar att en cykel varar i fem dagar.

När du väl nått din målvikt genom att alternera de två ovanstående faserna med dagar med protein plus grönsaker (med få kolhydrater) och protein (med så lite fett som möjligt) är det dags att stabilisera vikten gradvis. Nu kan du börja återinföra livsmedel som ost, stärkelserik mat som pasta, ris och potatis, frukt och bröd i din meny.

Dessutom är det viktigt att du unnar dig mat som kanske är kaloririk och rentav onyttig två måltider i veckan för att behålla motivationen till att hålla vikten. Men glöm inte bort regeln som säger att du minst en dag i veckan för resten av livet måste ha dagar du enbart äter protein. Detta anser dock fransmännen vara ett litet pris att betala för att de ska kunna njuta av god mat och ändå behålla sin slanka midja.

Av Louise - 1 november 2010 13:11

Det har varit en händelserik helg.


På lördagen kl ett var jag, Martin och hundarna med broholmer sällskapet och gick i Elfdalen i klippan. Perfekt höstväder och supermysigt med en massa hundar. Efetr promenaden blev det lite fika och sen hemfärd.

Daniel och Nelly kom kl fem och det blev antrecote med potatis i ugnen, sjukt gott. Resten av kvällen var avslappnande i goda vännerslag:)

  


Söndagen bjöd på silning av vin samt byte av marsvinsburen, inte så häftigt.

Men kl tre hämtade Sarah mig och vi körde till entré i malmö. Shopping till kl sex sen bio. Paranormal activity 2, helt okej men kändes som dom klippt bort hur mycket som helst. Fjortiskillarna brevid mig gjorde inte upplevelsen bättre. Mongot som satt precis intill satt och försökte göra ljud med fötterna så man skulle tro att dom ljuden kom från filmen. Loser.

Sen så fort det var något läskigt sa han "aafyfan ja bajsa". Loser igen!

Han var svensk men bröt skit mycket, antagligen på att imponera på sina vänner som hade utlänsktpåbrå. Tyckte synd om grabben.


  

Ovido - Quiz & Flashcards